miercuri, 28 noiembrie 2007

Best of Teleenciclopedia. Fenecul mutant!

Tam, tararam, taaaraaaraaam, tam ta ram ta ta ta taaa, tam ta ta ta taaa... Bună seara, stimaţi telespectatori şi bine v-am găsit la ediţia specială cu numărul 666 a Teleenciclopediei! În exclusivitate, în această seară, fiindcă tot împlinim un număr atât de rotund de ediţii, vă oferim un episod mai altfel, de investigaţie politico-etimologico-zoologică, în legătură cu o vieţuitoare rară, ba chiar unică, care trăieşte într-o transhumanţă permanentă de pe malul Bahluiului pe cel al Dâmboviţei, dându-se drept deputat şi preşedinte al unei filiale locale de partid aflat la guvernare şi răspunzând la apelativul "Feneq" (se citeşte fe-ne-qi-u).

(Ei bine, lingviştii atenţionează că, ca şi în cazul altor nume de genul o-la-ri-u, diftongul "i-u" este silabisit în mod eronat, pronunţia corectă fiind"iu", respectiv "o-la-riu". Pronunţia autentică are meritul de a dezvălui şi rădăcina cuvântului, respectiv "olar").
Revenind la "Feneq", pronunţiacorectă ar fi "fe-ne-qiu", ceea ce trimite lesne la rădăcina numelui, adică"fenec". Cercetând dicţionarele enciclopedice şi atlasele zooogice, se poate constata cu uşurinţă că "fenec" este un substantiv masculin (deşi aici există unele controverse), cu pluralul "feneci", care provine din francezul "fennec" şi care desemnează un "animal carnivor din Sahara, asemănător cu vulpea (Fennecus zerda)" sau "vulpea-deşertului", respectiv un "animal carnivor, de talie mică, asemănător cu vulpea, dar având urechi mai mari" sau "specie de câine sălbatic din Africa, de talie mică şi cu urechile foarte mari, asemănător cu vulpea". Pentru detalii,vedeţi planşa!
O observaţie: trebuie spus, totuşi, că "Feneq" de Bahlui, de care făceam vorbire, reprezintă, probabil, un exemplar mutant, întrucât, spre deosebirede rasa sahariană, cel autohton a crescut doar în nas...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Gasesc asemanarea mai mult decat izbitoare..... desi de multe ori, fenechiu seamana mai mult cu un papagal HA HA HA

maimutze spunea...

Draga emanuel arhip, pardon, ema archipel, comentariul dvs. ne-a uns pe suflete! Suntem de acord cu remarca dvs., dar încă nu am găsit o poză potrivită cu un papagal cu săgeată...